top of page

Rumah Prihatin ambil berat situasi petugas kesihatan – Pengarah HKL

INISIATIF DapurPrihatin yang menyumbangkan kira-kira 500 pek makanan bermasak untuk petugas kesihatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) baru-baru ini, dapat menyuntik semangat para petugas untuk meneruskan perkhidmatan mereka menrawat pesakit COVID-19.


Pengarah HKL, Dr Rohana Johan berkata, inisiatif yang ditunjukkan ini merupakan satu usaha murni kerana ia memaparkan bahawa semua pihak sentiasa memberikan sokongan kepada petugas kesihatan dalam memberikan khidmat kepada negara.


“Alhamdulillah, sebagai pengarah saya merasa amat terharu dan kita merasa bahawa RumahPrihatin mengambil tahu dan mengambil berat mengenai petugas yang sentiasa bekerja 24 jam menjaga pesakit-pesakit COVID-19 di sini.


“Dengan sedikit sumbangan ini ia akan menyuntik semangat untuk bertugas dengan bersungguh- sungguh dan lebih bertenaga dengan makanan yang disediakan,” katanya kepada Wilayahku selepas menerima pek makanan yang diserahkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Wilayah Persekutuan (YWP) Datuk Zaizalnizam Zainun.


Rohana berkata, bagi pihak HKL, pihaknya terbuka dalam menerima sumbangan daripada pelbagai pihak dan turut mempunyai badan yang menguruskan sumbangan tersebut.


“Sumbangan ini mungkin berbentuk makanan, peralatan perubatan dan air mineral.


“Sumbangan-sumbangan ini tidak terhad untuk kegunaan petugas hospital, bahkan ia turut diberikan kepada pesakit yang mungkin memerlukan,” katanya.


Sementara itu, Zaizalnizam berkata, usaha Rumah Prihatin dalam menyumbangkan pek makanan bermasak adalah selari dengan nilai kecaknaan seperti yang diilhamkan oleh Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri TPr Annuar Musa.


Jelasnya, sumbangan ini dilakukan untuk meraikan petugas kesihatan sempena Hari Raya Aidiladha dan memperkenalkan program-program yang dilaksanakan di Rumah Prihatin.


“Kita harap sumbangan ini dapat menceriakan petugas-petugas ini yang sentiasa memberikan perkhidmatan yang terbaik meskipun berhadapan dengan risiko jangkitan COVID-19.


“Mereka juga ditawarkan untuk menginap di BilikPenginapanPrihatin untuk berehat seketika sebelum pulang ke rumah,” katanya.

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page