top of page

Tiada warga asing bebas berniaga di parkir pasar borong

KUALA LUMPUR - Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menafikan laporan akhbar yang mendakwa pihak berkuasa tempatan (PBT) itu membiarkan sekumpulan warga asing bebas berniaga di kawasan parkir Pasar Borong Kuala Lumpur (PBKL) sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).


Unit Media Jabatan Perancangan Korporat DBKL menerusi akaun Facebook rasminya memaklumkan tiada sebarang aktiviti perniagaan yang melibatkan warga asing di kawasan parkir pasar berkenaan sepanjang tempoh PKP seperti disiarkan akhbar berkenaan.

Menurut kenyataan itu, warga asing dalam gambar yang dipaparkan akhbar tersebut merupakan pekerja yang sedang menjalankan aktiviti pemunggahan barang untuk dibawa ke premis perniagaan di pasar borong.


“DBKL menjelaskan bahawa tiada sebarang aktiviti perniagaan melibatkan warga asing kawasan parkir PBKL.

“DBKL menjalankan pemantauan dan operasi di kawasan tersebut pada setiap hari bagi memastikan tiada aktiviti jual beli melibatkan warga asing,” menurut kenyataan itu.

Terdahulu, akhbar berkenaan melaporkan tempat tumpuan peniaga pasar malam tempatan menyisih sayur di situ kini dikuasai warga asing.

Laporan itu mendakwa pekerja warga asing berkenaan dipercayai mengambil kesempatan menguasai tempat tersebut kerana sepanjang tempoh PKP bermula, peniaga pasar malam dan pasar pagi tidak dibenarkan beroperasi.

Bình luận


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page